PDF

PDF staat voor Portable Document File en om het te lezen heb je een speciaal programma nodig. PDF is een bepaald bestandsformaat dat oorspronkelijk, als open standaard, door Adobe Systems is ontworpen. Om een PDF te maken levert Adobe Systems o.a. het programma Adobe Acrobat en om PDF's te lezen moet je het (gratis) programma Adobe Reader installeren.

Een simpele en voordelige manier om een PDF te maken van een document is Open Office, de gratis Open Source tegenhanger van Microsoft Office. Hiermee kan van een Word- of Excel document snel en eenvoudig een PDF versie gemaakt worden. U kunt Open Office hier downloaden.

Het doel van een PDF bestand is om een offsetpers of (elektronische) printer aan te sturen. In het bestand zijn alle gegevens opgenomen die nodig zijn om een tekst en eventueel grafische elementen (plaatjes) exact, volgens de wensen van de vormgever, op papier te krijgen. Dus zaken als het lettertype, de grootte van de letter, de kleur, het kleursysteem (RGB of CMYK), plaats en afmetingen van de afbeeldingen, alles ligt heel precies en onwrikbaar vast. En daarom is een PDF géén eBook, want het kenmerk van een eBook is juist dat het zich aanpast aan de omgeving (het apparaat, de eReader). Bij een eBook kan de gebruiker (de lezer dus) bijvoorbeeld het lettertype en de -grootte naar believen aanpassen. Bij een PDF is dat onmogelijk, zoals uit het bovenstaande duidelijk zal zijn. De meest gebruikte bestandsformaten voor eBooks zijn ePub en Mobipocket.

Tips
◦  Auteurs
◦  Auteursrecht
◦  Barcode
◦  Boekomslag
◦  Coverafbeelding
◦  Bol.com
◦  CB
◦  E-boek maken
◦  FAQ
◦  ISBN
◦  ISTC
◦  KB
◦  Metatitle
◦  NUR
◦  TitelBank
◦  Titel
◦  Uitgeven
◦  Vaste Boekenprijs
◦  Verplichtingen
◦  Waardevolle links